Fac3book kini terima tek4nan akibat pr0tes

NEW YORK: Selebriti terkemuka, termasuk Kim Kardashian, tidak akan memuat naik sebarang hantaran ke akaun Inst4gram atau Fac3book selama 24 jam, bermula hari ini.

Ia adalah sebahagian daripada tind4kan protes untuk memberi tek4nan terhadap firma media s0sial terbesar dunia itu supaya mel4wan anasir keb3ncian dan maklumat salah.

Bintang terkenal seperti Leonardo DiCaprio, Sacha Baron Cohen, Katy Perry dan Michael B Jordan, turut menyokong usaha itu yang dianjurkan oleh gabungan dikenali sebagai ‘Stop Hate for Profit’ yang menggesa Fac3book sebagai pemilik Inst4gram, agar melakukan perubahan.

“Saya tidak boleh sekadar duduk dan berdiam diri sementara platform ini terus membenarkan peny3baran unsur keb3ncian, prop4ganda serta maklumat salah – dicipta oleh kumpulan untuk menyemai perpec4han dan memec4hbelahkan Amerika,” kata Kardashian yang mempunyai 188 juta pengikut dalam Inst4gram, melalui satu hantaran.

Pelakon, Kerry Washington yang terkenal dengan lakonannya dalam drama bersiri ‘Sc4ndal’, pula memuat naik hantaran: “Terserah kepada Fac3book serta platform sosial lain untuk menghentikan penyemarakan keb3ncian dan pengurangan demokrasi.”

Fac3book menerima tek4nan kuat daripada aktivis, kerajaan dan syarikat yang mengiklan dalam platformnya, supaya mengambil tind4kan lebih ker4s terhadap penyeb4ran unsur diskriminasi, keb4ncian atau kegan4san. – AFP